Monday, July 30, 2012

jadi chef lepas kahwin~

Ramadhan mubarak!apa khabar puasa korang?ada yang dah terbuka tudung periuk di siang hari?harap-harap takde lah..buat malu je dekat anak-anak murid miss hillu nanti~

hari ini belum plan lagi menu apa yang nak dimasak untuk berbuka, rasa-rasa macam nak buat ikan goreng kicap dengan sambal sotong je...lauk ikan untuk en.hubby sambal sotong untuk saya, en hubby tak berapa suka sangat makan sotong.

Dah kahwin ni kenalah buat-buat pandai masak, walaupun korang dulu memang tak pernah nak lekat kat dapur sampai periuk dengan kuali pun tak tahu beza..teruknyaaa~bukan sayaaaaa!^______^
Saya ni bukanlah pandai masak, dulu masa belajar memang makan masak sendiri tapi main campak-campak je..tak kisah sangatlah sebab yang nak makan pun kawan-kawan yang lebih kurang saya jugak..so masa baru-baru kahwin memang berani mati lah terus terang kat mak mertua, 'mak, saya ni bukanlah pandai masak sangat, tapi klu mak nak minta tolong apa-apa ke, insyaallah sy boleh'..camtue la lebih kurang ayatnye..hehe...klu tak cakap nanti dia suh kita masak tak ke haru biru nanti~ pastu bila dia masak so puji lah sedap n mintak tolong ajar. Ada sekali tue kena duduk mengadap dia dengan buku n pen, dia suruh tulis ap yang dia cakap.. dia bagi resepi koranggg!haaa..takut jugak dengan mak mertua tapi baik je sebenarnya cuma kadang-kadang nampak macam garang~=P
sekarang duduk dengan en.hubby, dia memang suruh saya masak walaupun kadang-kadang memang tak sedap langsung, tapi sebabkan en.hubby sangat baik dia telan je..hahaha...lama-lama masak kira oklah, ada rupa dan rasa.
Bulan puasa ni, memang sebolehnya nak sediakan sendiri juadah untuk berbuka. Tapi masa awal mggu puasa hari dekat rumah memang ada daging rusa je, so hari2 menu rusa...dah macam-macam miss hillu buat,daging goreng kunyit,daging masak kari, daging bakar, daging black pepper..memang rasa macam rusa dah minggu tu, tak sempat nak pergi beli barang dapur, en.hubby sangat sibuk dengan sekolah dan kelas tuisyen part time dia... Lepas minggu tu, barulah berpeluang beli barang dapur, so menu yang dibuat ikan masak sweet sour + kerabu sotong+tom yam sea food~ Semalam pulak miss hillu buat nasi ayam, goreng ayam lebih untuk sahur, sekali habis semua en.hubby makan...sedaplah kot..hihihi

so siapa-siapa yang tak kahwin lagi, dun worrylah kalau korang tak berapa pandai di dapur n risau camne nak kahwin, sebab lepas kahwin nanti confirm pandai!suami korang takkan marah..cuma mak mertua je, pandai2 lah ambil hati...macam miss hilllu buat!hehehe=P....

No comments:

Post a Comment

follow me

Mencari posisi Memperkemaskan diri Menempuh REALITI...

"من كان يؤمن بالله واليوم الاخر فليقل خيرا او ليصمت"