Monday, July 16, 2012

LIPOMA

Hari ini rasa macam nak buat entry pasal lipoma. Al-kisahnya en.Hubby, sebelum ini dah perasan since belum kahwin dulu ada benjolan kecil bawah kulit, tapi macam tak care sangat benda apa tu jadi dia buat tak tahu jela. Sampai sekarang ini makin bertambah pula, jadi tanya DR apa benda yang berbenjol2 kat tangan dan badan dia, so DR cakap benjolan itu ialah LIPOMA...
Lipoma ialah tumor atau ketumbuhan yang berasal daripada lemak. Ianya tidak merebak dan bahaya selagi mana tak berubah menjadi kanser.Ada pendapat mengatakan lipoma boleh berubah menjadi barah tapi sangat jarang sebenarnya, dan ada pendapat lain mengatakan lipoma bukan barah dan takkan jadi barah. Biasanya tumbuh di kawasan berlemak atau kerap tumbuh di kawasan lengan dan badan.Tapi ada kebarangkalian Lipoma  tumbuh di kawasan yang tidak sepatutnya seperti usus, tulang belakang dan hati, ini boleh membawa kepada masalah ulser, tersumbat atau pendarahan.

Lipoma pada umumnya dikatakan tidak MEMBAHAYAKAN  pesakit. Cuma apabila benjolan ini semakin besar dan menggangu keselesaan atau pun tumbuh di kawasan yang tidak sepatutnya so better dibuang, lagi pulak kalau tiba-tiba tumbuh di kawasan muka atau mana yang memburukkan pandangan so buang jela. Baru-baru ni tanya DR kos untuk buang Lipoma, so DR periksa size Lipoma dan dia kata RM 150 untuk satu lipoma. Benjolan Lipoma yang tumbuh dekat En.Hubby tu ada la 3cm.

lepas tunjuk pic ni dekat en.Hubby,di ngeri xnak buang..hehe



Antara Alternatif untuk mengubati Lipoma ini :-
  • Pembedahan kecil
  • Kurangkan pengambilan makanan berlemak
  • rajin-rajin berpuasa sunat, ataupun puasa ramadhan jangan ponteng!
  • banyakkan beriadah dan bersukan
  • banyakkan pengambilan makanan berkhasiat seperti sayuran dan buah-buahan.
  • Berdoa mohon diberi kesihatan yang baik!




''Semoga sihat selalu!!''
Sk Kpg Luak.
17/7,11:56am.



3 comments:

  1. boleh tumpang tanya gak, hospital mana ni ek?

    ReplyDelete
  2. betul ke RM150 utk satu lipoma? bukan kos dia ribu riban ke??

    ReplyDelete

follow me

Mencari posisi Memperkemaskan diri Menempuh REALITI...

"من كان يؤمن بالله واليوم الاخر فليقل خيرا او ليصمت"