Saturday, May 29, 2010

politik dan politik.....

Tiba-tiba hari ini tergerak hati nak berbicara isu ini.Mungkin sebab saya mula rasa, sudah masanya saya berfikir di atas medan ini. Antara pekerjaan yang paling susah adalah bila hendak memulakan pekerjaan. Manusia mungkin boleh berkata,tapi tindakan tak tahu bila. Inilah yang selalu berlaku dengan politik zaman kini.

Saya teringat cita-cita kawan saya bila kami ada masalah dengan duit pinjaman,katanya dia akan bekerja di yayasan itu selepas tamat pengajian demi membela nasib pelajar macam kami.Saya tersenyum melihat semangat dia,pesan saya kalau betul cita-citanya cubalah jadi yang teratas sebab air liur yang dibawah tak berguna kalau diatas lebih berkuasa. Kawan saya memang tinggi semangatnya,semenjak saya bersama dia dah banyak manifesto yang saya dengar. Insyaallah kalau naik saya akan undi dia,kalau betul dia dijalan yang benar!.

Ramai yang tak berminat bila sebut hal politik, kata mereka politik itu kotor. Saya jugak tak berminat tapi bukan dengan politik tapi mereka yang buat politik jadi kotor. Kalau kita kata politik itu kotor, jadi kita cakap politik yang dijalankan sejak zaman rasulullah juga kotor??.

Sebenarnya bila kita sebut tentang politik hari ini, banyak kita lihat keburukan dari kebaikan. Memang banyak beza politik hari ini dengan politk zaman rasulullah dan khalifah. Tak perlu kita cari contoh jauh, lihat di parlimen sendiri,apabila golongan bijak pandai yang mahir dalam kepimpinan tiba-tiba berdebat isu kecil seperti kanak-kanak merajuk tak dibelikan ais krim. Hilang kreadibiliti di meja berprestij,kanak-kanak pun mungkin tergelak melihat.

Ini lah yang berlaku apabila kita jauhkan kemampuan dan agama. Ramai antara kita yang mampu dan berkreadibiliti tinggi dalam memimpin tapi kurang dari sudut agama dan kesolehan dalam memimpin. Ada juga pihak yang asyik memberikan perhatian kepada soal kekuatan agama sehingga mengabaikan kemampuan dalam kepimpinan politik.Saya tidak berpihak pada mana-mana, ini realiti dunia kita hari ini.

Selingan cerita pada awal pengajian saya, semasa saya menjalani ujian lisan. Kami diberi masa untuk menjawab soalan dan bercakap di dalam bahasa arab. Gelak kecil bila saya teringat kembali,saya berdebat panas dengan kawan saya. Isu yang disoal oleh pensyarah ketika itu isu politik, apa lagi sedap kami goreng ayat walaupun tak dirancang. Semenjak dari hari itu saya dipanggil dengan gelaran puteri umno dan kawan saya muslimat pas, gelaran itu yang membuatkan pensyarah ingat kami sampai bila-bila. Mungkin waktu kami berdebat saya lebih memihak pada kerajaan dan kawan saya memihak pada pembangkang,tapi sebenarnya itu taktik supaya kami dapat idea dan boleh bertutur dengan baik. Apa sahaja akan sempurna kalau hati bersemangat dan minda kreatif berfikir.

Politik memang menyeronokkan sebenarnya. Kreadibiliti memimpin dan ketaqwaan perlu seiring dalam membina sebuah kerajaan yang utuh. Apabila kedua-dua aspek ini dibezakan,inilah yang akan membuatkan politik kita hari ini jadi kucar-kacir, yang bijak memimpin hanyut dengan tiada pegangan dan yang siqoh agama tapi lemah selok belok kepimpinan diberi tanggungjawab akhirnya gagal menguruskan.

Harapan saya semoga politik kita hari ini tidak terus dijadikan bahan ketawa masyarakat. Tidak kira di dalam organisasi yang kecil sekalipun,yang di atas harus bijak mengimbangi tuntutan dan lebih bertanggungjawab dengan amanah.semoga hidup kita diredhai.
i'm here 4u..
415pm,29/6.
bayt cI,irbeed.

1 comment:

 1. KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, SILA GOOGLE TAJUK-TAJUK SEPERTI DI BAWAH INI:-

  (a) SIFAT 20 - http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
  (b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
  (c) Jom Kenali Dr Maza & Co
  (d) Ahlul Bait Yang Dicerca
  (e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
  (f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
  (g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
  (h) TAJUK KHAS - BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA ASWJ

  FAKEH KHALIFAH SAKA

  ReplyDelete

follow me

Mencari posisi Memperkemaskan diri Menempuh REALITI...

"من كان يؤمن بالله واليوم الاخر فليقل خيرا او ليصمت"